Poveste cu gust de miere

Pe nea Geo îl știe toată lumea. Unii îl știu de pe vremea când construia case, alții îl cunosc pentru că este un vecin gospodar, un om plin de energie cât e ziua de lungă, dar cei mai mulți îl știu de când a devenit apicultor. Căci da, nu s-a născut într-o familie cu tradiție în apicultură, nu a văzut aceasta la părinți, ci și-a spus așa, într-o bună zi: îmi iau albine. Și a luat… mai întâi 5 apoi 10,15,20 … și iată că acum are 200 de familii de albine. 

 

Povestea începe în 2014 când a decis împreună cu familia să încerce o altă cale, una plină de zumzet și poate mai puțin de lapte și miere. Ca orice om meticulos, ce își asumă riscuri calculate, a mers mai întâi la școală, la un curs special de deslușit tainele albinelor. Dar cursul fără practică nu are rezultatul dorit. Și nu degeaba există vorbă în popor „prietenul la nevoie se cunoaște” căci a avut șansa să practice în stupina unui bun prieten ce avea 140 de stupi. Cu bucurie și îndrumare părintească ne spune că omul nu ar trebui să se oprească din învățat. În domeniul lui mereu apar 

cercetări noi, tehnici, metode ce îți cresc eficiența și productivitatea. 

Apicultura nu reprezintă acum doar o sursă de venit, ci e întreaga viață a familiei. Pentru un apicultor, munca în stupină nu e deloc ușoară. Muncești mereu și ești atent la fiecare detaliu, de la condițiile climatice, la mesajele pe care ti le transmit albinele. Înveți să le înțelegi modul de comunicare și ești acolo pentru ele. 

Una dintre cele mai mari bucurii pe care le-au adus albinele  în casa sa în ultimii ani a fost ameliorarea, dacă nu aproape vindecarea unui astm de care soția sa suferea de la vârsta de 6 ani. Înțepăturile de albine, dar și toate produsele din stup ( polen, propolis, miere, ceară) au atât de multe beneficii pentru sănătatea omului. 

Dacă mergi în vizită la nea Geo sigur îl găsești fie in stupină pe câmpurile din Dealu Mare sau chiar și în transhumanță în România în pădurile de tei, ori salcâm. Dacă este acasă, poate că are grijă de roșiile din grădină alături de fiul său, ori își ajută soția la prepararea de zacusca ce-ți lasă gura apă. Iar dacă ai norocul să guști chiar de mezelurile făcute de el în casă, sigur nu mai vrei să pleci din curtea sa.  

Produsele lui au ajuns pe toate continentele, în nenumărate țări: Japonia, Australia, Canada, Marea Britanie și multe altele. Mulți străini dar și români  au putut gusta din aceste minunatii create în Dealu Mare. 

Pentru că știe cât de valoroase sunt produsele lui, a făcut pași spre certificarea bio și spre crearea unui punct de ambalare proprie.  Produsele cu adevărat bune trebuie să fie recunoscute și valorificare ce atare. Iar roadele din Dealu Mare sunt la fel de valoroase ca cele din Franța sau alte regiuni cunoscute.

Stând la umbra unui salcâm și vorbind despre locurile natale, de peisajele pline cu viță de vie, e convins că acasă la el este la fel de frumos ca în Franța, căci mulți cicliști ce participau la competiții în zonă ce i-au călcat pragul, i-au spus aceasta. 

Nea Geo te așteaptă să intri cu el în această poveste minunată, să vizitezi Dealul Mare, să îți încarci bateriile cu o lingură de miere și un pahar de apă rece și să îți dorești să asculți poveștile locului, ale oamenilor și sunetul dealurilor. 

 

One Comment

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *