Dogaria este una dintre cele mai importante meserii în lumea vinului. Vinul fără dogărie este ca peștele fără apă. Este un meșteșug căruia îi trebuie timp și răbdare, știință și pasiune. Iar toate acestea le găsim la Adrian, meșterul dogar din Ceptura.
La 14 ani a mers ucenic la cel mai cunoscut dogar al zonei unde a descoperit tainele meseriei, iar la începutul acestui secol a început să construiască butoaie în propria curte. Și-a luat inima în dinți și a făcut o meserie din această pasiune descoperită de copil. Într-un domeniu în care aproape nimeni nu își mai dorește să vină, el continuă cu perseverență și dedicare. Este o muncă grea și periculoasă, dar foarte plăcută.
În toți acești ani a învățat să asculte lemnul, această resursă nespus de valoroasă. Să știi când trebuie tăiat, cum trebuie păstrat, udat, șlefuit… fiecare etapă este un adevărat miracol. Iar răbdarea este elementul cheie. Un an și jumătate îi trebuie lemnului să se usuce, timp în care trebuie udat de două ori pe săptămână. Pe acest drum înveți perseverența și dedicarea.
Dacă ajungi în curtea lui Adrian, simți că ai pătruns într-o lume ruptă din poveștile vechilor bresle de meșteri. Cu butoaie în jur, unelte vechi chiar și de o sută de ani, povești spuse în timp ce meșterul îți arată cum se lucrează. Toate acestea se împletesc perfect cu, poate cele mai gustoase gogoși pe care le-ai mâncat vreodată.
Este aproape imposibil să calci pragul casei lui Adrian fără ca tanti Dorina- mama sa să nu pregătească minunățiile aurii ce îți lasă gura apă.
Dar ce ar fi dogaria fără vin? Adrian știe prea bine acest lucru și a făcut cel mai firesc lucru cu putință. A arendat terenurile cu vie lăsate de izbeliște și a început să producă vin. Un vin nepretențios, dar foarte bun. Ne spune că nu s-a îndurat să vadă lăsate în voia sorții locurile pe care el a pascut caprele, locurile unde a copilărit și de care sufletul lui este legat.
Și bine a făcut căci acum, de ești turist pe Via Soarelui, te vei putea bucura de un pahar de vin servit alături de brânzeturi, șuncă și alte bunătăți, chiar în crama lui Adrian. Iar de ai un butoi vechi și vrei să îl repari, aicie estelocul potrivit. De nu ai,dar îți dorești unul,tot Adrian îți poate veni in ajutor. Iar tu vei avea șansa să contribui la menținerea în viață a meșteșugurilor bunicilor noștri.
Vizita in dogărie este o experiență pe care merită să o trăiești. Să iei la pas Via Soarelui ori să pedalezi pe potecile sale, nu este suficient. Trebuie să te oprești să întâlnești oamenii locului. Ei sunt adevărata resursă a Dealului Mare.