Cramele Viei Soarelui – Crama Davino

Via Soarelui s-a născut din dragoste pentru Dealu Mare- acest spațiu  plin de podgorii ce se întind cât vezi cu ochii peste coline. Din loc în loc, ca un străjer al rândurilor de vie se află conacele și crame, fiecare cu povestea și istoria sa. 

Ne bucurăm că putem descoperi poveste uneia dintre cele mai vechi crame private din țară, crama Davino. Cu aproape 80 de ha de vie aflate doar în localitatea Ceptura de Jos, este o adevărată încântare să îi calci pragul și să îi afli povestea. Pe toate cele 4 dealuri ale comunei se întind rândurile de vie, bucurându-se la maximum de soluri argiloase, calcaroase sau nisiposoase și de microclimate diferite. Alături de alți 5 producători locali, fac din Ceptura comuna cu cea mai mare densitate de producători de vin din țară. 

Este o cramă de la care poți învăța perseverența și responsabilitate. Cu o meticulozitate demnă de urmat, produce vinuri de înaltă calitate renumite atât în țară cât și peste hotare, fie că vorbim despre cupaje ori vinuri realizate din soiuri românești (  Fetească Albă și Fetească Neagră). 

La fel ca unul dintre vinurile pe care le produc, crama Davino este un Faurar de calitate. Inovația și constanța în calitate îi caracterizează.

Au înțeles cât de important este să păstrezi și să duci mai departe tradiția unei zone, au construit astfel o cramă în stil neobrâncovenesc, o cramă cu cerdac unde ar fi putut sta odată boierii să-și privească întinderile cu vie. Astfel de construcții vezi adesea în Dealul Mare, unele mai noi, altele foarte vechi, dar fiecare cu o poveste ce abia așteaptă să fie spusă.

Poate una dintre cele mai mari bucurii pe care ne-o poate oferi este practicarea unei agriculturi sustenabile, cu intervenții minim invazive în cadrul solului, cât mai puțin poluante și fără chimicale. Au ales să practice acest tip de agricultură din respect și grijă pentru zonă și oameni.  Ne dorim ca responsabilitatea față de mediu să crească din ce în ce mai mult, atât în rândul cramelor cât și în rândul oamenilor locului.

Turiștii ce aleg să le calce pragul în vizite și experiențe de degustare, sunt oameni din toate colțurile țării și de peste hotare: București sau Ploiești,  Timișoara sau  Cluj, Franța sau Japonia. Una dintre cele mai mari bucurii pe care o au oamenii cramei este nivelul în creștere al gradului de educare al enoturistului. Iar ei se bucură să țină pasul cu consumatorul, cu oamenii ce înțeleg vinul. Străinii apreciază soiurile românești precum Alba Valahica ori Purpura Valahica, în timp de românii se bucură deplin de vârfurile de gamă Flamboyant. 

Drumul vinului te invață constanța și perseverența, răbdarea și inovare. Nu este o cale ușoară, dar este o cale atât de frumoasă. Odată ce ai simțit bătăile inimii Dealului Mare, cu greu ai putea renunța să mergi, iar și iar, să îi descoperi. 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *